Svensk Travsport - Är Du Schyst?

31.08.2016 03:17

Under hösten börjar turnén Schysta kompisar

Som ung i travsporten är du varmt välkommen till en träff kring gemenskap och hur vi bemöter varandra, på och utanför travbanan, men också på nätet och i sociala medier.

Svensk Travsports policy för ponnytravet beskriver hur vi ska jobba för jämställdhet och rättvisa, ha en positiv attityd samt nolltolerans mot mobbning och andra kränkningar. Tonen mot varandra ska vara respektfull vid personliga möten såväl som i sociala medier och andra kommunikationsformer. Alla med licens i ponnytravet har i samband med licensansökan accepterat ovanstående policy och lovat att följa den.

Schysta kompisar har tagits fram som ett första steg i att börja arbeta med och lyfta fram policyn. Hur är man en schyst kompis på och utanför tävlingsbanan, men också på nätet? Vad är schyst och inte schyst att lägga ut i sociala medier? Hur kan vi tillsammans skapa en trevlig och inbjudande atmosfär där alla trivs och vill vara med? Det här är exempel på frågor som kommer att tas upp på turnén.

– Det kan ibland gå snabbt i sociala medier och klimatet kan vara hårt. Även travsporten drabbas av elaka inlägg som ibland har orsakat känslor av utsatthet och missämja runt om i landet. Flera organisationer och företag har likt Telias #hatahat-kampanj satt ner foten kring oschysta beteenden i sociala medier och med turnén Schysta kompisar vill vi lyfta frågan om hur vi beter vi oss mot varandra bland våra ungdomar, säger Hanna Norring som arbetar med att arrangera träffarna.

Alla kan tänka efter

 

På åtta geografiskt spridda platser kommer Svenk Travsport att genomföra regionala träffar där vi bjuder in och välkomnar alla ungdomar, oavsett koppling till travet, att tillsammans diskutera schysta kompis- och nätvanor.

Målsättningen är att ungdomarna under träffen själva ska skapa en plansch där de tillsammans, utifrån Svensk Travsports policy för ponnytravet och träffens gemensamma diskussioner, kommer fram till hur de vill bemöta varandra på sin egen hemmabana – både i stallet och på nätet.

– Schysta kompisar riktar sig mot unga, men vi hoppas såklart att alla börjar fråga sig själva vilken sorts stämning och attityd vi vill förmedla med det vi säger, skriver och gör, avslutar Hanna.

Du hittar mer information om träffarna på Unga Travets Facebook-sida och på de lokala travbanornas hemsidor.

Svensk Travsport bjuder på lättare mat i samband med träffarna så anmäl gärna om du kommer till hanna.norring@travsport.se, eller hör av dig om du har några frågor.

Träffarna kommer under hösten att hållas på följande platser:

13 september Solvalla
18 september Umåker
19 september Bergsåker
27 september Romme
1 oktober Örebro (Lindesberg)
18 oktober Axevalla
30 oktober Färjestad
12 november Jägersro

 

Mer information om Schysta kompisar:
Projektet stöds av Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS) som finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), som via ett avtal mellan staten och trav/galoppsporten erhåller ekonomiska medel från ATG. Av dessa medel har drygt fyra miljoner kronor öronmärkts för HUS-projekt inom ridsport, trav, galopp, avel, western, islands- och brukshästar under 2015

Källa: https://www.travsport.se/article/2.292/1.557463